понеділок, 25 січня 2010 р.

Комп`ютер - чарівник соціології



Професія соціолог

Прикладні соціологи займаються маркетинговими дослідженнями в торговельних фірмах, досліджують думку електорату на передвиборних кампаніях, прораховують ефективність проведення рекламних кампаній, складають рейтинги для ЗМІ. І називатися вони можуть відповідно маркетологами, аналітиками, політтехнологами. Власне соціологами працюють одиниці – це вчені, які за допомогою опитувань населення й математичної обробки даних з'ясовують, що реально відбувається в суспільстві, розкривають причини негативних явищ і дають рекомендації з поліпшення ситуації.

Cпецифика роботи соціологом:

Прийнято вважати, що будні соціолога – нескінченне сидіння за комп'ютером. Але це невірно. Перш ніж почати дослідження, соціолог спілкується із замовником. Йому необхідно переконатися, що в них однакове розуміння завдань і цілей дослідження, щоб застрахувати себе від можливих претензій замовника. Іноді доводиться від запропонованих умов відмовлятися.

Місце роботи:
  • в аналітичних соціологічних центрах і консалтингових компанія

  • державних і муніципальних органах влади

  • в Public Relations (зв'язки з громадськістю)

  • реклами у кадрових службах

  • в маркетингових відділах підприємствв

  • ЗМІ та видавничому бізнесі


Робота для соціолога:

  • у державних і муніципальних органах влади

  • в Public Relations (зв'язку із громадськістю) і рекламі

  • у кадрових службах

  • у маркетингових відділах підприємств



Особисті якості:

У професії соціолога дуже важливі посидючість і терпіння, але не менш важливо вміти аналізувати й брати на себе відповідальність за ухвалені рішення. А також чесність - як основна якість, потрібна для роботи в галузі соціології в першу чергу чесність перед собою, то є можливість завжди бути готовим відповісти «що я роблю, як, і чому я так роблю?». Соціологічний погляд на світ має на увазі можливість безпосередньо спостерігати, досліджувати і вивчати об'єкти свого наукової творчості. Крім того майбутнього соціологу стане в нагоді вміння самостійно ставити і вирішувати задачі; комунікативні навички; навички написання зв'язкових текстів та аналітичне мислення


Кар'єра і зарплата:

Зазвичай, вже на перших курсах студенти-соціологи починають працювати інтерв'юерами. Це дуже гарний початок кар'єри посаду інтерв'юера допомагає виховати в собі такі якості, як терпіння, скрупульозність, вміння спілкуватися з людьми. Подальше зростання залежить від обраної вами сфери діяльності: якщо вам до душі наукова робота є сенс вступати до аспірантури, потім захистити докторську дисертацію і т. д. Але врахуйте, зарплати в НДІ та ВНЗ невеликі заступник директора інституту отримує близько 25 тис. руб., стипендія аспіранта 1500 руб. У компаніях, що спеціалізуються на соціологічних дослідженнях, початкові зарплати від $ 500, керівники проектів отримують $ 1000 і вище. У маркетингу і рекламі соціолог може сміливо розраховувати на заробіток від $ 600 до 1500, у ЗМІ середні зарплати $ 500-800. Гонорар професійного соціолога-політтехнолога на виборах може скласти $ 10-15 тис..


Плюси професії:


Широкий фронт робіт. Хороший соціолог завжди може знайти собі роботу за смаком. Цікава робота, перші можеш зібрати, обробити інформацію і, зробивши аналітичні висновки, зрозуміти, що відбувається в суспільстві.


Мінуси професії:


При всій різноманітності сфер, де потрібні люди з соціологічним освітою, вакансій конкретно для соціологів на сайтах небагато. Це копітка робота з розрахунками, таблицями та графіками, що вимагає посидючості та граничного уваги. Не дуже високі зарплати.

Історія професії:

Виникнення професії, історія розвитку професії। Свій розвиток професія соціолога отримала завдяки засновнику відповідної науки французькому вченому Еміль Дюркгейм. У своїх роботах він дав опис багатьох соціологічних методів дослідження, що на сьогоднішній день вважається основоположними принципами класичної соціології. Праці французького вченого ознаменували виділення окремого предмету викладання і поява нової професії працівника, що вивчає суспільство - соціолога. ...

Освіта

Академія муніципального управління, Академія праці і соціальних відносин федерації профспілок України







За матерыалами сайту http://www.jobs.ua/career/view/150/

6 коментарів:

  1. Для тех, кто не знаком с этим направлением, статья примерно расскрывает суть професии... Но тому, кто будет работать социологом нужно больше информации.

    ВідповістиВидалити
  2. Стаья мне очень понравилась...тема полностью розкрыта и будет очень полезной для тех кто хочет связать свою жизнь с этой профессией.

    ВідповістиВидалити
  3. Вобщем мне статья очень понравилась....кратко и понятно, вполне доступно обьясняется.Для общего развития етого достаточно,но для людей,которые хотят в будущем быть социологами...етого будет маловато

    ВідповістиВидалити
  4. Не плохо, НО даже для какого-то представления об этой профессии информации мало...В основном описаны позитивные качества, а про негатив умалчивается. Минусы иногда важнее плюсов в профессиях.

    ВідповістиВидалити
  5. статья даёт краткое общее представление о профессии,я думаю что этого достаточно.Хотя я бы добавила ещё информацию про то,где можно получить образование социолога.

    ВідповістиВидалити
  6. Ребята, большое спасибо за отзывы.
    Абсолютно согласен с Катей, что статья скорее «для общего развития». Поэтому предлагаю найти в Интернете интересный материал о данной профессии, и ссылку на него разместить в комментариях вместе с аннотацией. (Что такое аннотация можно прочитать здесь

    Тимур прав! О минусах профессии тоже нужно говорить. Например, небольшая зарплата, ненормированный робочий день, маленький отпуск и др. У каждой профессии могут быть свои недостатки.
    Тимур, может ты и попробуешь найти эти недостатки для профессии социолога?

    Саша, большое спасибо за идею, конечно обязательно нужно знать о тех учебных заведениях, где можно получить данную специальность. Предлагаю добавить раздел «Куди піти навчатись?» и разместить в нём ссылки на сайты учебных заведений, в которых можно обучиться профессии социолога.

    ВідповістиВидалити